Plotter advies

Plotter, snijplotter of printer

Drie termen die vaak door elkaar worden gehaald. Plotter is een veelgebruikte term voor een grootformaat printer. Een plotter is dus eigenlijk een printer welke formaten vanaf A1 kan afdrukken. De eerste plotters werkte met pennen en plotten hiermee de tekening op het papier. Zo is de term plotter ontstaan welke in de volksmond nog steeds wordt gebruikt.

Een plotter en snijplotter worden vaak door elkaar gehaald. Een snijplotter wordt gebruikt op met een mesje plastic of papier uit te snijden. Bijvoorbeeld letters voor op een auto.

HP plotter

Verschillende soorten plotters

Het grootste verschil tussen plotters zit in de toepassing. Je hebt plotters welke zijn ontworpen voor technische toepassingen (Bouwtekeningen, Lijntekeningen, schema’s) en je hebt grafische plotters (Foto’s, posters, canvassen).

Tegenwoordig is de afdruk kwaliteit van een technische plotter zo hoog dat er een overlap is ontstaan tussen grafische en technische plotters. Voor bijvoorbeeld reclame posters en presentaties is een technische plotter ook gewoon geschikt. Wanneer kleurechtheid en fotografische kleurtoepassingen worden gebruikt dan is er nog wel een grafische plotter nodig.

Plotter media

Plotter mediaPlotters kunnen printen op veel verschillende soorten media. Voor technische plotters wordt meestal standaard gecoat of ongecoat plotterpapier gebruikt.

Voor grafische plotters heb je een brede keuze aan media. Denk hierbij aan: Fotopapier, canvas, zelfklevend, vinyl en transparante materialen.

De meeste media zijn in verschillende lengte en breedte maten te verkrijgen. Voor A0 plotters zijn bijna alle media beschikbaar. Bij A1 plotters is de keuze een stukje beperkter. Wanneer klanten op veel verschillende media willen gaan afdrukken adviseren wij dan ook meestal een A0 plotter. De kosten van de media zijn op A0 vaak per m2 een stuk voordeliger. Het is overigens met een A0 plotter ook prima mogelijk A1 rollen te gebruiken.

Verschillende formaten plotters

Plotters zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Het kleinste formaat is A1. Voordeel hiervan is het compacte formaat. Er zijn zelfs tafelmodellen verkrijgbaar. Een nadeel van een A1 plotter is dat in bijvoorbeeld de bouw een groot deel van de tekeningen in A0 formaat is. Voor het printen moet de tekening dan worden terug geschaald en wanneer er kleine lettertype en details zijn gebruikt zijn deze nog steeds lastig leesbaar.

A0 formaat plotters worden het meeste verkocht. Je kunt hier zowel A1 als A0 formaat op afdrukken. Voor technische toepassingen is A0 altijd voldoende en er is een ruime keuze aan verschillende modellen.

44 inch plotters worden vooral gebruikt in de grafische en reclame wereld wanneer de extra breedte noodzakelijk is. Ook voor sjablonen bijvoorbeeld voor trappen of mode ontwerp worden 44 inch plotters regelmatig gebruikt.

Plotters met scan en kopieer functie

Steeds populairder worden de multifunctional plotters. Mede door het compacte ontwerp en de gunstige prijs tegenover een losse plotter en scanner. Met een multifunctionele plotter kun je printen kopiëren en scannen. Alles is gemakkelijk te bedienen via een kleuren touchscreen op het scherm.

Scans worden naar keuze opgeslagen op het netwerk, pc of rechtstreeks gemaild.
Het printen op een multifunctionele plotter werkt hetzelfde als op een standaard plotter.

Onderstaand een instructie filmplje van de HP Designjet T830. Een multifunctionele plotter van HP.

Instapmodel of productie machine?

Instapmodelen zijn scherp geprijsd en de afdrukkwaliteit doet over het algemeen niet onder voor de duurdere modellen. een instap plotter is ontworpen voor enkele afdrukken per dag. De inktcartridges zijn wat kleiner en er kunnen rollen van maximaal 50 meter in deze machines.
Grote voordeel van de instapmodellen is de prijs en het compacte model. Ook de kwaliteit van de machines is tegenwoordig niet verkeerd.

Midden segment plotters zijn ontworpen voor 5-25 afdrukken per dag. Deze plotters zijn voorzien van grotere inkttanks en er kunnen rollen van 100 meter in de plotter. Deze machines zijn een stukje duurder dan de instapmodellen maar zeker nog betaalbaar.

Productie plotters kunnen enkele honderden plots per dag produceren. De kostprijs per afdruk is laag. De aanschaf of lease van de machine is wel een flinke investering. Deze plotters worden gebruikt bij Copyshops, drukkerijen, etc.

Vragen? Wij helpen u graag

Heeft u advies nodig over de juiste plotter voor uw bedrijf. U kunt ons dan altijd even bellen of een e-mail sturen. U ontvangt van ons dan een passend advies voor uw situatie.